View Sidebar
Ulrika Hydman Vallien

Ulrika Hydman Vallien

Ulrika Hydman Vallien är en känd konstnär som har skapat många glaskonstverk. Hon är känd för sina målningar på glas såsom slingrande ormar, tulpaner och vargar. Hon är bosatt i Småland som också är ett stort centrum för glasblåsning. Ulrika Hydman Vallien utbildade sig på Konstfack i Stockholm, där hon studerade glas och keramik. Tillsammans med sin man Bertil Vallien, som hon gifte sig med 1963, bodde och arbetade de i USA och Mexiko en tid, innan de återvände till Sverige för att bosätta sig i Småland. Hon kallas för en allkonstnär eftersom hon är kunnig inom många områden.

Intresse för Hydman Valliens glasdesign

I Hovmantorp hålls en glasauktion varje år. Det finns oerhört mycket att välja på, varför de publicerar en katalog över auktionsinnehållet på sin hemsida, så att man kan se var glaset kommer ifrån och vem som har skapat konstverket. På glasauktionen i år fanns några verk av Ulrika Hydman Vallien. Det finns ofta ett enormt intresse för hennes glasdesign på auktioner på auktioner och second hand. Många vill köpa hennes annorlunda skapelser där glas och måleri går hand i hand. Folkets hus, där auktionen hölls, var fyllt av människor som ville köpa glas. Håkan Henriksson, som är föreståndare, säger att glasintresset ökar hos många.

Alvar Aaltos vas

Precis som Ulrika Hydman Vallien är känd för att ha ett speciellt utseende på sina glasskapelser, finns det fler designer som också har ett visst signum. Alvar Aalto är en finsk glaskonstnär och en av världens mest kända designer. Tillsammans med sin fru, arkitekten Aino Marsio, skapade de en vas som kallas för Aalto-vasen eller Savoy-vasen. Vasen skapades i samband med öppningen av restaurangen Savoy i Helsingfors år 1937. Nu är inte vasen endast känd som en ikonisk finsk design utan också som en populär del av Iittalas sortiment. Idag finns vasen i många färger, inte bara i det genomskinliga glaset längre.

Kommentarer är stängda