View Sidebar
Fender Telecaster – designikoner

Fender Telecaster – designikoner

Det spelar ingen roll om du skulle kunna peka på ett exemplar och kunna identifiera det – du vet hur en Telecaster ser ut. Den har blivit ikonisk tack vare att den är instrumentet som föredras av gitarrister som Keith Richards, Bruce Springsteen och ett oräkneligt antal fler. När detta skrivs (2019) har det ikoniska instrumentet snart 70 år på nacken.

Spelar du i band eller driver du egen firma? Alldeles oavsett vilken av kategorierna du hamnar i så känner du säkert till värdet av merchandise, d.v.s. prylar som pryds av er logotyp. Printer.se utför prisvärda tryck på kläder, väskor, bildekaler, papper, plastpåsar och mycket, mycket annat. Det är inte dumt att kunna dela ut till exempel en termosmugg med tryck till potentiella kunder eller besökare.

Tillverkas sedan år 1950

Telecastern tillverkas av det amerikanska musikföretaget Fender sedan år 1950 och designades av företagets grundare Leo Fender. Den första varianten kallades dock inte för Telecaster utan fick namnet Broadcaster. Det uppstod dock en namnkonflikt med gitarrmärket Gretsch vilket fick Fender att byta namn på modellen.

Ljudmässigt är instrumentet känt för sitt distinkta och krispiga ljud, vilket var väldigt ovanligt för sin tid. Experter gissar att gitarren fick sitt karaktäristiska ljud i syfte att efterlikna en lapsteel-gitarr. Idag finns Telecasters i en mängd olika varianter och färger. Det finns halvakustiska Telecasters kända som Thinlines, deluxe-modeller och många andra.

Enkelheten är främsta styrkan

Så varför är Telecastern annorlunda? Vid det här laget är det en tidlös design, som vi nämnde tidigare är det en som i princip alla känner igen. Telecastern var först på en mängd punkter. Det var dels en av de första elgitarrerna som designades utifrån materiella förutsättningar snarare än traditionella. De första elgitarrerna designades med akustiska gitarrer som förlagor. Det innebar tillverkningsprocesser som tog tid. Trä skulle bändas i ånga och det krävdes mycket hantverk för att få dem färdiga. Så komplicerat är det inte att tillverka en Telecaster.

Med Telecastern introducerades massproduktionen av elgitarrer. Designen var enkel och utan onödiga krusiduller – en stilren gitarr utsågad ur ett trästycke. Enkelheten gör den också till en av de tuffaste och mest hållbara musikinstrumenten du kan hitta. En annan aspekt av att hålla tillverkningen enkel var att man strävade efter att bygga ett instrument som skulle vara enkelt att reparera och underhålla.

Telecasterns enkelhet är förmodligen också ett stort skäl till instrumentets mångsidighet. En mångsidighet som gjort att den använts av musiker inom alla, och då menar vi verkligen alla, musikaliska genrer. Det finns dock en genre där Telecastern använts mer än någon annanstans och där dess twangiga ljud gjort störst avtryck och det är i countrymusiken och närliggande stilar. Men du kan som sagt se instrumentet i händerna på punkare likväl som dansbandsmusiker.

Kommentarer är stängda