View Sidebar
Samla på prydnadsfigurer

Samla på prydnadsfigurer

Prydnadsfigurer är inte längre något som bara återfinns hos äldre damer och i second hand-butiker, utan det senaste året har det blivit riktigt trendigt! Allt fler börjar samla på figurer av olika slag, och utbudet vet inga gränser.

Lisa Larson-figurer

Något som länge har varit trendigt är figurer från den svenska keramikern Lisa Larson. Hennes skulpturer är kända över hela världen och vissa säljs för flera tiotusentals kronor på auktioner. En av hennes mest kända skulpturserier som fortfarande tillverkas är ”adventsbarn”, med ett litet luciatåg. Hon har även gjort många skulpturer föreställande djur, som är högt eftertraktade. Dessa går sällan att hitta för mindre än femhundra kronor, men sägs vara bra samlarobjekt då de kan öka mycket i värde i framtiden.

Håll utkik på second hand

Om man vill börja samla på prydnadsfigurer är second hand-butiker det rätta stället att vända sig till. Där kan man botanisera runt bland mängder av föremål och hitta sin egen nisch. Vissa vill bara samla på prydnader i trä eller i porslin, medan andra riktar in sig på att bara samla på fåglar eller hästar till exempel. Det finns gott om prydnader från kända designers, men det gäller att veta vad man ska titta efter. Innan man lärt sig vad man letar efter och vad som är ett bra pris är ett gott råd att alltid googla prydnaden innan köp. Om man är ute efter dyrare designerfigurer så går det att hitta prisvärt på auktioner och sajter som tradera. Men det kan gå snabbt, och vill man fynda måste man vara på hugget. Ett tips är att kolla sajterna strax innan löning eftersom färre personer kan handla då.

Porslinskatter att titta efter

Porslinskatter är kanske det absolut vanligaste samlingsobjektet när det gäller prydnadsfigurer. Det är lätt att förstå då de finns i miljoner olika färger, former och material. En vanlig formgivare är Rosa Ljung som designat katter med blomsterkragar, och de kommer i alla möjliga färger och storlekar. Katter är inte det enda hon gjort, hon formger även fåglar i samma stil som är otroligt populära. Nästan alla välsorterade second hand-butiker har Rosa Ljungs figurer, och de är ofta väldigt prisvärda. De är perfekta som samlingsobjekt då det finns många olika men de är ändå väldigt enhetliga. En annan katt-designer i lite högre prisklass är Rosina Watchmeister. Hennes spetsiga katter med lekfulla mönster har gjort succé och finns i mängder av olika storlekar och färger. De har dessutom tryckts på allt från porslin till pussel. Hennes design ligger i en medel-prisklass, men på auktioner och second hand-butiker går det att hitta till ett riktigt bra pris ibland.

Kommentarer är stängda