View Sidebar
Rörstrand

Rörstrand

När man talar om klassisk design går sannolikt mångas tankar till någon av de många serviser som producerats i Rörstrands Porslinsfabrik. Fabriken anlades på området som tillhörde Rörstrands slott år 1726. Porslinsfabriken hade redan från början privilegium att framställa äkta porslin, men fram till 1770-talet framsälldes trots det endast fajans i fabriken. År 1760 startade Mariebergs porslinsfabrik sin verksamhet, som framförallt skulle bli kända för sina kakelugnar. I Marieberg tillverkade man mjukt porslin, en verksamhet som dock aldrig blev lönsam. 1785 övertogs företaget av Rörstrand. Innan dess hade konkurrensen mellan de två porslinsfabrikerna lett till att Rörstrand tagit ett steg vidare i sin tekniska utveckling, och börjat producera engelskt flintgods. Efter övertagandet avstannade dock i princip denna utveckling, då Rörstrand var ensamma som stor, svensk porslinstillverkare.Grön_anna_servis

Detta förändrades dock 1825, då Gustavsberg bildades. Det är också först då som egentliga porslinsserviser börjar skapas. Innan dess har man visserligen kunnat beställa större porslinsuppsättningar, men de var då beställningsvaror – det fanns inte några fasta uppsättningar av namngivna porslinsserviser. Rörstrands första matservis producerades 1826. Inte heller den hade ett namn, eftersom serviserna till en början endast beskrevs som till exempel ”Turkiskt mönster” eller ”Tryckt dekor”. I slutet av 1800-talet började dock serierna namnges, och tidlösa klassiker som Grön Anna (som tidigare producerades av Göteborgs porslinsfabrik), Ostindia, Mon Amie, Sundborn, Pergola och Nobel (som används på Nobelbanketten varje år) föddes, klassiker som idag är kända om inte till namn så till utseende av var och varannan svensk.

Många samlar idag på en av dessa serviser ur Rörstrands sortiment, en samling som kan ta många år att göra komplett beroende på vilken serie man har valt och hur sällsynta delarna är. I och med internet är samlarna inte längre hänvisade till att söka igenom otaliga loppmarknader och antikhandlare för att hitta delarna de saknar, eftersom många numera lägger upp annonser på olika köp-och-sälj-sajter när de ska sälja sitt porslin. Det finns dock så många sådana sajter att välja mellan att det fortfarande kan innebära ganska mycket jobb att bevaka samtliga. Nu finns dock en samlingssajt för alla dessa sajter, Allaannonser.nu, som gör att man med bara en sökning enkelt kan hitta det man letar efter, till exempel en särskild del i en Rörstrandservis.

Kommentarer är stängda