View Sidebar
Robotar i våra hem – den futuristiska designen är här

Robotar i våra hem – den futuristiska designen är här

När man talar om futuristisk design går nog de flestas tankar till science fiction-filmer, rymden och robotar. Det sistnämnda är dock inte något som bara finns i filmens värld, utan i mångas hem redan idag, i form av exempelvis robotdammsugare och robotgräsklippare. Dessa kan ha mycket varierande utseenden, beroende på vad deras designer har velat framhäva, men det de har gemensamt är att de självgående små maskinerna ser ut som digitala husdjur från framtiden.1280px-Roomba3g

När det gäller robotdammsugare har de ofta formen av en låg cylinder. Denna utformning är ett exempel på funktionell design, då dammsugarna måste kunna komma in under möbler. När det gäller robotgräsklippare finns inte samma krav, eftersom de snarare är programmerade att gå runt alla hinder de stöter på, än att köra under dem. De kan därför variera mer i utseende – vissa påminner mest om rymdfarkoster eller futuristiska sportbilar. Bland robotdammsugarna är vit en populär färg, vilket förekommer även bland robotgräsklipparna, men där verkar grönt och svart ha överhanden.

Något som dock inte är särskilt futuristiskt är hur vissa av dessa robotgräsklippare presterar. Flera tester visar nämligen att de inte håller vad de lovar. Tillverkarna utlovar vanligtvis ett visst klippresultat, som ska uppnås genom att man programmerar robotarna med en viss yta eller en viss tidsperiod som de ska klippa. Ett av testerna visade att bara hälften av robotarna klarade av att uppnå resultatet med de inställningar som tillverkaren angav – för de andra var man tvungen att programmera in längre tid eller en större yta för att få jobbet gjort. Vissa robotgräsklippare visade sig dessutom vara rent farliga, till exempel genom att klippaggregatet på vissa inte stannar som de ska om man lyfter upp roboten, eller genom att roboten inte känner av hinder som den ska. En av gräsklipparna körde till exempel på en plaststol, började förstöre den med knivarna, och fastnade sedan. Andra gräsklippare höll sig inte till sitt område, utan ”rymde”. Man kan bli paranoid för mindre – vissa skulle kanske säga att det är så som robotarnas revolt mot människorna börjar. Om du efter att ha läst detta känner att du hellre håller dig till en traditionell motordriven gräsklippare ett tag till, hittar du gräsklippare av flera olika modeller på Byggmax.se.

Kommentarer är stängda