View Sidebar
Danska möbeldesigners

Danska möbeldesigners

Varje möbeldesigner värd namnet har någon form av åsikt om dansk möbeldesign. Oavsett om den är positiv eller negativ är det omöjligt att förneka att den danska vågen av framgångsrika designers satte tonen för hela 1900-talet – och fortsätter att vara tongivande än i dag. Denna epok i designhistoria satte Danmark på kartan som en central punkt för möbeldesign, vilket ännu är en i stora drag korrekt bild. Även om de flesta av de designers som representerade den första framgångsrika perioden av dansk design sedan länge är pensionerade eller avlidna fortsätter dagens möbelformgivare att inspireras av tidigare års utställningar, och de nya möblerna som produceras i dag har ofta drag av svunna tider.

Den danska framgångstiden pågick under större delen av 1900-talet, men den brukar i historieböckerna koncentreras till framför allt två decennier: 1950- och -60-talet. Det var då som alla de danska konstnärerna som har blivit förknippade med epoken var på sin karriärs höjd och tog regelbundet fram nya succémöbler. Av dessa var Arne Jacobsen kanske den som fick sitt namn spritt snabbast utanför Danmark, mycket tack vare sina innovativa kreationer som Ägget och Svanen, men det fanns många andra som också bidrog till att skapa Danmark och specifikt Köpenhamn som världens huvudstad för möbeldesign.Danska möbeldesigners 1

En av dem var Børge Mogensen, som föddes 1914 i Ålborg. Han var tidigt inriktad på att bli möbeldesigner, vilket ledde till att han 1936 sökte – och kom in – på Danmarks Designskole i Köpenhamn. Där kom han för första gången i kontakt med andra konstnärer som också hade revolutionerade idéer, och tillsammans skapade de ett nytt synsätt på möbeldesign. Det var också här som han lärde sig färdigheterna inom design och hantverk som han senare skulle ha stor nytta av i sitt jobb. Mogensen dog 1972, 58 år gammal, men under sin levnadstid hann han designa en rad möbler som blivit designklassiker.

En annan framgångsrik möbeldesigner från samma tid, som brukar nämnas i anslutning till dansk design, är Poul Kjærholm. Han var 15 år yngre än Mogensen, men de brukar ändå räknas till samma generation eftersom de var verksamma samtidigt. Kjærholm blev också framgångsrik med en rad olika möbler, där hammockstolen tillhör de mest berömda. Den danska designen har blivit något av en framgångssaga för landet, och numera åker folk inte bara hit för att köpa pölse och vodka, utan också soffor och fåtöljer.

Kommentarer är stängda