View Sidebar
Alvar Aaltos vas

Alvar Aaltos vas

Alvar Aalto är en av världens mest kända designers. Hans skapelser har visat sig vara tidlösa, då Aalto själv föddes i slutet av förrförra århundradet, 1898, och dog 1976, men hans skapelser lever vidare än idag. Aalto utbildade sig till arkitekt, men skulle under sin karriär, som sträckte sig mellan 20- och 70-talen, arbeta med såväl arkitektur som möbeldesign, glaskonst och textildesign. År 1925 gifte han sig med sin första fru, Aino Marsio, även hon arkitekt. Tillsammans var de kända för att designa med hänsyn till verket som ett Gesamtkunstwerk, det vill säga ett konstverk som en helhet. Det var denna syn som ledde dem till att designa inte bara byggnaden i sig, utan delar av inredningen, som textilier, lampor, möbler och vaser. Det var tillsammans med sin fru Marsio som Aalto designade den så kallade Aaltovasen, också känd som Savoyvasen. Detta eftersom den skapades som en del av inredningen till lyxrestaurangen Savoy som öppnade i Helsingfors 1937.

Inspirationen till vasen sägs vara en klänning som en samisk kvinna bar. Den ursprungliga designidén bestod av ritningar nedtecknade på kartong med krita. När vasen skulle tillverkas var dock designen inte lätt att överföra till verkligheten. Till en början försökte man använda formar gjorda av tunna stålplattor, en idé som snart övergavs. Vasen kunde till slut skapas efter Aaltos och Marsios ritningar tack vare träformar, som sakta brändes bort från glaset.

Idag är vasen känd inte bara som en av de mest ikoniska bilderna av finsk design, utan också som en ikonisk del av Iittalas sortiment. Vasen skapaden nämligen även för att delta i en tävling utlyst av glasfabriken Karhula-Iittala. Den tillverkas av fabriken än idag, och finns numera i ett flertal olika färger, och inte bara i det klassiska genomskinliga glaset. Trots vasens popularitet då, och dess fortsatta popularitet idag, har Alvar Aalto själv inte tjänat en enda mark på sin design, eftersom den tillhör Iittala som en följd av tävlingen. Aaltos arv lever dock kvar, bland annat i hemmet hos den före detta exportchefen på det danska möbeldesignföretaget Fritz Hansen, Jørgen Høyer. Han har själv träffat Alvar Aalto, och designern själv och hans möbler inspirerade honom till att inreda sitt eget hem med finsk, snarare än dansk, design.

Alvar Aalto hyllas också i det museum som finns över honom i hans hemstad Jyväskylä. Självklart är det Alvar Aalto själv som har designat byggnaden.

Alvar Aaltos vas 2

Kommentarer är stängda