View Sidebar
Äggstolen

Äggstolen

Det som idag räknas som klassisk design är sådan som har bestått genom tiden, och som fortfarande känns aktuell flera årtionden senare. Ett exempel på design, som tveklöst anses vara klassisk, är äggstolen eller Ägget. Den rundade loungestolen designades för lobbyn i ett Radisson SAS-hotell 1958, men dess design känns modern och tidsenlig än idag. Stolen tillverkades då, och tillverkas än idag, av Republic of Fritz Hansen. Den har en ram av aluminium, på vilken ett glasfiberskal monteras. Stolen är stoppad med skumgummi, och täcks sedan med ett fodral av skinn eller textil. Den finns tillgänglig i ett flertal olika färger, för den som inte fastnar för den klassiska röda stolen, och ett bevis på dess bestående popularitet och designkvalitet är prislappen; knappa 50 000 kronor.

Äggstolen skapades av den danske designern Arne Jacobsen. Han ligger också bakom en rad andra klassiska möbeldesigner, till exempel en serie stolar och fåtöljer i samma stil som Ägget: Myran, Svanen och Sjuan, för att nämna några.

Jacobsen var utbildad arkitekt, och skulle under sin karriär som sådan bli känd som en företrädare för funktionalismen. Det sägs att Jacobsen själv ansåg sig vara en arkitekt i första hand, och att han avskydde ordet ”designer”, men trots det visade han redan under sin studietid att han hade talang för att designa möbler lika väl som byggnader. 1925 vann han silver i en tävling under Paris Art Deco-mässa, just för en stoldesign. Det skulle dock dröja 25 år till innan hans intresse för möbeldesign verkligen tog fart, och under 50-talet skapade han de flesta stolar och fåtöljer som han är mest känd för idag.

Många designhistoriker menar att Jacobsen till stor del bidrog till den ställning som Danmark och Skandinavien har inom modern design. Om du är intresserad av modern, nordisk design hittar du ett stort utbud av produkter med annorlunda design till inredning på Nordic Design Collective. Jacobsen såg sina arkitekturprojekt som en helhet, och många av hans möbler skapades som en del av en helhet, av en byggnad. Just Ägget, med sina runda, organiska former, skapades för att kontrastera mot de funktionalistiska byggnadernas strama, fyrkantiga former. Det är dock en stol som skulle pryda varje hem, lounge eller hotellobby, oavsett form.

Äggstolen 2

Kommentarer är stängda