View Sidebar
Kobratelefonen

Kobratelefonen

1950-talet var en guldålder för skandinavisk och nordisk design, och ett av Sveriges bidrag under denna era var Ericofonen, som i folkmun kallas Kobratelefonen på grund av dess form, som påminner om en kobra med upphöjt huvud.

Ericofonen skapades av LM Ericsson, och hade en design som var revolutionerande för sin tid, eftersom den var i ett enda stycke. Det första förslaget till telefonen gjordes av en industridesigner vid namn Ralph Lysell, som hade anställts vid företaget 1939. Snart efter sin anställning lade han fram sitt förslag, och designarbetet med att utveckla telefonen började 1940-1941. Brådskan med att få ut telefonen på marknaden berodde delvis på att Ericsson visste att det tyska företaget Siemens AG hade arbetat med att ta fram en så kallad ”allt-i-allo-telefon”, också den i ett stycke. Denna telefon skulle dock aldrig produceras för försäljning.

Arbetet med Ericofonen blev avbrutet av andra världskriget. Det skulle därför dröja till mitten av 50-talet, 1956, innan telefonen var färdig att lanseras för allmänheten. De första prototyperna av telefonen var färdiga i början av 50-talet. Det var då industridesignern Gösta Thames tog över, och färdigställde telefonens utformning. Thames var på den tiden chef för Ericssons apparattekniska grupp.

Ericofonen, eller Kobran, har inte bara uppnått status på senare år som ett retroföremål. Redan ett halvår efter att telefonen hade lanserats på marknaden var beställningarna så många att de översteg produktionskapaciteten med 500 procent. Ericofonen lanserades också på den amerikanska marknaden, där den tillverkades av North Electric Company. Den karakteristiska kåpan tillverkades dock fortfarande i Sverige, och skeppades sedan till USA för slutmontering. Kobran tillverkades i 18 olika färger, men den mest ikoniska är fortfarande den klarröda. När Kobran slutade produceras 1982 hade den tillverkats i 2 510 000 exemplar.

Idag är Kobran således ett eftertraktat retroobjekt, och många kopior och moderna tolkningar har gjorts av den klassiska telefondesignen. Sedan början av 2010-talet har design från 50-talet fått ett uppsving, vilket bland annat märks på auktionshuset Metropols 50-talsauktioner, där Kobratelefoner är hett eftertraktade.

Som ett bevis på hur långt före sin tid Kobran var, och hur dess design består än idag, finns sedan 1973 två exemplar av telefonen i Museum of Modern Art i New York. Konst och funktionalitet i ett – vad varje designer vill uppnå.

Kobratelefonen 2

Kommentarer är stängda