Det är nog väldigt få svenska hem som inte har något som inspirerats av Stig Lindberg. Lindberg var en mångsysslare, men det är framförallt hans keramik som blivit otroligt stilbildande. Lindberg började sin karriär på Gustavsbergs porslinsfabrik där han designade flera klassiska serier och mönster. Efter sitt arbete som formgivare började han på Konstfack. Där blev han lärare åt en annan känd svensk glaskonstnär, Ulrika Hydman Vallien. Några av de populära produkter som Stig Lindberg formgivit är den klassiska sparbössan till Handelsbanken samt mönstren Berså och Spisa Ribb. Spisa Ribb har även förevigats som motiv på ett frimärke.
Klassiker som nyproduceras
Även om Stig Lindberg alltid har varit efterfrågad på auktioner och loppmarknader steg efterfrågan enormt när funkistrenden kom tillbaka. Lindberg blev så i ropet att Gustavbergs porslinsfabrik återupptog produktionen av en del serviser. I år får vi dessutom chansen att åter handla en spännande nyutgåva inom ett helt nytt område. Lindberg var även barnboksillustratör. Han illustrerade bland annat ”Krakel Spektakel” och andra av Lennart Hellsings populära böcker. Hans tidlösa teckningar finns på årets julkula från UNICEF. Motivet är hämtat från ”Musikbussen” från 1948, och 20 % från försäljningen går till välgörenhet. Stig Lindbergs konst är verkligen tidlös och hittar ständigt nya användningsområden.
Prisad i hela världen
Stig Lindberg var verksam i över 40 år. Han vann flera olika utmärkelser och priser. 1970 blev han exempelvis utsedd till hedersprofessor av den svenska regeringen. Han uppskattades långt utanför rikets gränser och vann guldmedalj på keramikfestivalen i både Cannes och Prag. Det finns få andra keramiker som har vunnit så många priser. I dag ställs hans design ut på flera av världens största och mest besökta museum. Hans verk finns utställda på både Museum of Modern Art i New York och Victoria and Albert Museum i London. Det finns även utställare på ett flertal platser och museer runt om i Sverige. Självklart har även Gustavsberg utanför Stockholm, där allt en gång började, en samling.
Kommentarer är stängda